„Pre nego što krenete u planiranje i reaizaciju nekog događaja morate da znate šta želite da uradite, definišete temu, šta želite da postignete i ono što je najbitnije morate biti sposobni da vladate situacijom i vremenom.“ , kaže Vladimir Kovač – osnivač Next Level Events

Savremene tehnologije dale su mogućnost kompanijama za organizaciju online dešavanja kako za one koji event organizuju tako i za učesnike.

Za razliku od offline događaja za čiju organizaciju je potrebno da se poklopi puno elemenata kako bismo došli do određenog broja publike, online eventovi vrlo lako dolaze do široke publike.

Sve više događaja poput konferencija ili radionica dešava se onlajn. Ukoliko imate ideju da neki event organizuejte online predlažemo vam nekoliko važnih koraka koje treba da pratite, ne samo u smislu organizacije već i vašeg pozicioniranja na Guglu. 

#1: Odabir platforme za onlajn event

Platforma koju birate trebalo bi da se uklopi u tip, ali i budžet eventa koji organizujete. Odabir prave platforme je pola posla do uspeha u organizaciji uspešnog eventa. 

A da biste uspešno odabrali platformu za vaš event ono što, takođe, morate znati jeste „ko je vaša publika i koja su njihova očekivanja“.

1. Platforme za početnike

Ako vam treba brzo rešenje, a nemate mnogo mogućnosti da istražujete, probajte sa korišćenjem opcija koje nude društvene mreže. Facebook Live omogućava da pokrenemo striming uživo za određene grupe ili zvanične stranice. Sa skoro 2.5 milijarde aktivnih korisnika to je najveća mreža na svetu i moguće je da ljudi kojima želite da prenesete svoju priču već jesu tamo. Pored toga, sadržaj koji ste snimili ostaje dostupan i kada se emitovanje završi.

Instagram Live takođe omogućava uživo strimovanje, a po završetku moguće je podeliti ga u priči ili kao IGTV. Sa preko 100 milliona aktivnih korisnika samo u SAD, Instagram je dobar izbor.

YouTube Live je još jedna mogućnost da podelite ono što vam je važno, jer ova mreža ima preko 2 milijarde logovanih korisnika, pritom je u vlasništvu Gugla, i povezuje društvene mreže sa pretraživačima. Prednost je i to što video ovde ostaje lako dostupan, nasuprot Fejsbuku i Instagramu gde će biti zasenjen novijim sadržajima.

 

Kvaliteti i izazovi 

Mogućnosti društvenih mreža dostupne su odmah, i nema potrebe bilo šta dodatno instalirati, pored toga, besplatne su, a radićete na platformi koju poznajete, i gde je već izgrađena zajednica koja vas prati. 

Ipak, neke od društvenih mreža imaju i ograničenja, poput YouTube-a koji zahteva minimum od 10.000 pratilaca da bi striming direktno sa mobilnog telefona uopšte bio moguć. Instagram i Fejbuk čuvaju video, ali posle nekog vremena lajkovi i neki komentari mogu biti izgubljeni, a i pratioci nemaju mnogo opcija za reakcije osim komentara, pa im može nedostajati neki dodatan vid interakcije. 

 

2. Platforme koje su “na sredini”

Postoje i aplikacije koje omogućavaju kreiranje sala za konferencije i sastanaka onlajn. 

Zoom je aplikacija koja omogućava online komunikaciju uz video. Besplatna verzija dozvoljava 100 učesnika tokom 40 minuta, a pored toga i ankete, pitanja i odgovore, kao i virtuelno “podizanje ruke” da bi se postavilo pitanje. Premium opcija omogućava 1000 učesnika i sastanke tokom 24 sata. 

Hangouts Meet je deo Google’s G Suite i odlična je opcija za onlajn događaj, jer omogućava do 250 korisnika na platformi, opcije su slične kao na Zoom-u, a trenutno su besplatne zbog korona virusa

 

Prednosti i mane ovih platformi:

Obe ove aplikacije korisnicima omogućavaju da u većoj meri učestvuju u kreiranju eventa, mogu čak biti i govornici ili ako je potrebno podeliti ekran, takođe je dostupna opcija postavljanja pitanja uživo. Sa druge strane, neke bolje opcije u okviru aplikacija se plaćaju, a postoji pitanje sigurnosti Zoom-a u smislu podataka, ali se to može izbeći tako što se URL sastanka ne deli na nekim javnim mestima onlajn. 

 

3. Napredne platforme 

Ako želite još bolje opcije za onlajn eventove, predlažemo dve platforme:

Whova je opremljen raznim opcijama uključujući i bedževe sa imenima, ankete uživo, upitnike, kao i detaljnom analitikom i opcijama za izveštaje. 

 Slido je specijalizovan za pojačavanje interakcije učesnika i može biti integrisan u Zoom, a omogućava ne samo upitnike i analitiku već i odličan korisnički interfejs.

GoTo Webinar je još jedna mogućnost koju koristi i Institut za digitalni marketing u Irskoj. 

 

Zašto da ili ne?

Ako odaberete najbolje među platformama za onlajn eventove bićete korak ispred konkurencije ali i vaši korisnici će uživati u povezanosti kanala komunikacije i prijatnom interfejsu. Bez obzira na sve benefite, i ovim aplikacijama se dešavaju bagovi, sem toga, ovladavanje najnovijim tehnološkim mogućnostima može da bude puno izazova. Ovi alati se plaćaju pa su primereniji za događaje gde očekujete povratak uloženog novca.

#2: Promovisanje onlajn eventova

Vaš onlajn event možete promovisati na nekoliko načina:

Ako već imate listu kontakata, E-mail marketing je najbolje rešenje, pa zato treba posvetiti vreme smišljanju savršenog mejlabiranju najbolje e-mail platforme .

Ako ste početnik, odlično rešenje je Mailchimp, ali ukoliko vam trebaju naprednije opcije poput integracije aplikacija, tu je Active Campaign.

Koristeći društvene mreže možete da upoznate pratioce sa detaljima vašeg eventa, ali treba odabrati samo one na kojima se nalaze ciljne grupe koje su vam važne. Možete napraviti i poseban hešteg u odnosu na event, jer to može doprineti angažovanju zajednice. Ukoliko poznajete influensere koji bi podelili informaciju to može biti dodatna mogućnost za informisanje onlajn zajednice. 

#3: Korišćenje sadržaja na nov način

Kada se event završi, sadržaj koji ste za to pripremali možete da koristite ponovo, menjate ga i prilagođavate novim prilikama. 

Video može da bude podkast– ako je tu i gostovanje nekog stručnjaka, taj sadržaj možete pretvoriti u podkast, a u tome vam mogu pomoći alati kao što su Audacity koji je besplatan ili premium Adobe Audition.

Video može da postane blog – onlajn event može da pokrene mnoge kreativne razgovore, koji lako mogu da se pretoče u blog kroz alate za transkripciju kao što su Otter ili Searchie.

Deljenje na društvenim mrežama – sve ono što je vaš event učinilo posebnim može se prilagoditi za sadržaj na društvenim mrežama, kao citat, kratak tutorial ili infografik. U kreiranju lepih vizala može da vam pomogne Canva a za video Filmora.

 

Bonus savet: kako da se istaknete na Guglu

Ako želite da vaš sadržaj bude zapažen na Guglu piće potrebno malo strukturiranja sadržaja, a u tome može da vam pomogne Structured data što je kod dodat na vašu veb stranicu kako bi pretraživaču bilo lakše da je razume i iz nje izvuče dodatne informacije. Kada se korona virus proširio Gugl je unapredio strukturiranje podataka kako bi bila moguća komunikacija o otkazanim ili izmenjenim onlajn događajima. 

Organizacija eventa ne mora da bude komplikovana, ali zahteva istraživanja, vreme i različite resurse kako bi bila uspešna. Bez obzira na to odvažite se na ovaj korak jer ćete tako naučiti nove stvari i isprobati neke drugačije alate, ali i dopreti do neke sasvim nove publike koju bi vaš sadržaj mogao da zanima. 

Posebno je interesantan podkast „Kako uspešno organizovati konferencije i događaje“ u kome Vladimir Kovač, stručnjak u oblasti projektnog menadžmenta, razvijanja brendova i planiranja događaja, otkriva neke korisne veštine:

Ostale korisne savete poslušajte u nastavku 🙂

 

 

Izvor: Institut za digitalne komunikacije