Dan selfija obeležava se 21. juna što je divna prilika da se podsetimo prvog selfija na svetu, uspešnih kampanja čije je centralno mesto ova forma fotografije, kao i promenama koje je doneo u kontekstu autorskih prava. 

 

Od čuvenih selfija Ellen DeGeneres i astronauta Krisa Hadfilda koji je napravio fotografiju u svemiru, do naših svakodnevnih portreta snimljenih prednjom kamerom smartfona, ova forma fotografije ne prestaje da se menja i iznenađuje nas mogućnostima.

Selfi je preokrenuo naše posmatranje fotografije, uglova i beleženja vremena zauvek, zato je vredno vratiti se kroz istoriju koja kaže da je prvi selfi napravio Robert Kornelijus 1839. godine, a želeo je, kao i mi danas, samo da vidi kako izgleda 🙂

Naziv selfie dospeo je u Oksfordski rečnik 2013. kada je korišćenje ovog termina na internetu poraslo za 17,000%, a u našoj svakodnevici eksplozija takvih fotografija dogodila se dolaskom smartfona. Oni su omogućili lako i brzo beleženje trenutaka, uz sve veću popularnost Instagrama, kao i heštegova poput #duckface and #Iwokeuplikethis.

“Uživamo u mogućnosti da eksperimentišemo sa različitim identitetima—upravo to nam dozvoljava selfi. Svi želimo da isprobamo nešto novo i zamislimo kako bismo se osećali kada bi to novo bilo deo nas.

Dr Pamela Rutledž, Direktorka Media Psychology Research Centre-a u Bostonu

Selfi marketing kampanje 

Samo u 2013. društvene mreže dobile su 57 milliona #selfie heštegova, pa je zbog uočavanja prilike za kreativnost i korišćenje raznolikog sadržaja koji prave korisnici (na primer Dunkin Donuts 2014 Shark Week selfie campaign) selfi postao praktično neodoljiv za razne brendove, i tako se pojavio veliki broj zanimljivih kampanja.

The Walking Dead: #DeadYourself

The Walking Dead, jedna od najpoznatnijih TV drama našla se među najgledanijim serijama u istoriji najpre zbog svog epskog sadržaja ali i zbog inovativnih kampanja digitalnog marketinga. AMC Network dizajnirao je aplikaciju koja lica fanova pretvara u zombije, svi koji su želeli podelili su svoju zombi fotografiju na Instagramu uz hešteg #deadyourself što je dovelo do spontanog velikog angažovanja onlajn zajednice 🙂

Beats By Dre: #SoloSelfie

Inspiraciju za promovisanje Solo2 slušalica 2014. godine, Beats By Dre pronašao je u viralnom videu Karen X. Cheng ‘The donut selfie‘. I ovde su fanovi odmah reagovali na podsticaje kompanije praveći selfije pa je kampanja za nekoliko nedelja viđena 10.6 milliona puta.

Volvo: #SelfieForSafety

Volvo je 2019. pokrenuo kampanju #SelfieForSafety kako bi naglasio svoj stav da je bezbednost najvažnija.

Zadatak za onlajn zajednicu bio je jednostavan – napraviti selfi u kolima sa vezanim pojasom, uz hešteg. Na ovaj način Volvo nije samo podstakao ljude na potencijalno istraživanje njihove ponude i kupovinu, već su dobijeni i važni uvidi, jer kroz ispitivanje fotografija uočeno je da  4 od 10 osoba ne nosi pojas na ispravan način, što je uticalo na buduća poboljšanja brenda. 

Da li je selfi aktuelan i 2020?

Iako svi volimo da povremeno “okinemo” koji selfi, makar da bismo proverili odevnu kombinaciju i frizuru, moramo da se zapitamo da li je on i dalje popularan. 

Tokom 2016. objavljeno je, 24 milijarde selfija, a studije su pokazale da je 2018. 94 milliona selfija objavljivano svakog dana. 

Selfi je doneo ne samo nove načine čuvanja uspomena nego i pravne izazove, poput “selfija majmuna” kada je majmun Naruto napravio selfi koristeći opremu fotografa Dejvida Slatera, koji posle diskusija i suđenja ipak nije postao vlasnik svojih predivnih selfija, ali je ovaj slučaj pokrenuo mnoga neočekivana pitanja oko autorskih prava. 

Godine selfiranja stvorile su prostor za istraživanja i nova, ne uvek tako pozitivna otkrića, poput toga da ovaj oblik fotografije može između ostalog da izazove depresiju, poremećaje u ishrani, zbog naše stalne želje da izgledamo lepše i bolje. Nasuprot ovim tvrdnjama, savim drugačiji ugao daju ljubitelji selfija koji tvrde da ih to opušta i pojačava im samopouzdanje

Selfiji ne nude samo mogućnost za beskrajno generisanje sadržaja korisnika, već i pobijaju mišljenja da je takav trend pomalo zastareo, posebno kada je reč o mnoštvu selfija sa putovanja. Primer za to je situacija tokom Kovid 19 virusa kada su se pojavile fotografije ljudi sa medicinskim maskama najrazličitijeg dizajna, na društvenim mrežama poznatih kao ‘maskies‘.

Pored toga, neke institucije, uključujući i banke, odlučile su da se bore sa mogućim sajber prevarama koristeći selfi verifikaciju. 

Iako čuvena fotografija prednjom kamerom ovih dana nije na vrhuncu popularnosti, i dalje može da bude dobra prilika za istraživanje u oblasti marketinga, za podizanje svesti, aktivističke kampanje, borbu protiv sajber kriminala, a uvek možemo da računamo i na njenu moć da nas inspiriše i zabavi. 

Srećan vam dan selfija! 🙂

 

Izvor: Digital Marketing Institute